Korte keten
Kringlooplandbouw is een integraal onderdeel van een circulair
voedselsysteem. Op deze pagina vindt u u informatie over voedselbeleid, over korte ketens en boer-burger relaties
Nederlanders halen veel van het voedsel dat ze eten uit het buitenland. 75% van het land dat nodig is voor het eten van Nederlanders, ligt uit het buitenland. Ook de plaats waar voedsel bewerkt wordt is vaak niet in Nederland. De manier van voedsel produceren kan leiden tot ontbossing, het kan nadelige gevolgen hebben voor de biodiversiteit en het zorgt voor emissies van broeikasgassen, stikstof en fosfaat.
Nederlandse boeren produceren voor de wereldmarkt en hebben te maken met wereldmarktprijzen. Voor verduurzaming van het voedsel is een ander voedselsysteem nodig.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Voedselbeleid
Publicaties
- Tien Puntenplan Tien Puntenplan, Voor een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem, Brochure Smart Food Alliance juni 2020
- Toekomstige voedselproductie : een portret van pionierende boeren die bijdragen aan kringlooplandbouw in Nederland, rapport Wageningen Economic Research 2020
- Baanbrekende ideeën voor een duurzaam voedsel systeem : essaybundel van jonge professionals met visie, OnderwijsVernieuwingsProgramma 2019
- Samen bouwen aan een duurzaam voedselsysteem : Transition Support System-aanpak voor een gezamenlijk perspectief voor Overijssel, brochure Wageningen Economic Research 2019
Links
- Kan ons voedsel duurzamer worden? De Nederlandse voedselconsumptie en de leefomgeving, themasite Planbureau voor de Leefomgeving
Korte ketens
Publicaties
- Landbouw haalt 1,5 miljard euro omzet uit korteketenverkoop, artikel CBS 12 februari 2021
- Verduurzaming van in Nederland geconsumeerd voedsel met The Sustainability Consortium brochure Wageningen University & Research, 2019
- Consumentengedrag in de korte keten Studentenverslag Inholland 2019
- Verduurzaming van landbouw via de keten : de kracht en beperkingen van private sturing in de aardappel- en de zuivelketen, beleidsstudie Planbureau voor de Leefomgeving april 2019
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Boer-burger relaties
Publicaties
- Zó smaakt de toekomst : Stappen en lessen uit de Zuid-Hollandse voedseltransitie, Kennisteam Zuid-Hollandse Voedselfamilies 2019
- Burgers zonder land worden boer, artikel Ekoland 2019
- Buur en natuur als bondgenoten, artikel Veeteelt november 2018
- Beter een goede buur..., artikel De Boerin, april 2016
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Links
Pagina gewijzigd 23 september 2020